имот

имот
м.
Имущество (недвижимое)
Частен имот = частная (недвижимая) собственность
Недвижим имот = недвижимость
* * *
имущество
* * *
иму́щество с, имо́т м
имущество

Български-руски речник. 2013.

Игры ⚽ Поможем написать реферат

Смотреть что такое "имот" в других словарях:

 • имот — същ. имущество, състояние, богатство, собственост, покъщнина, владение същ. земя, стопанство, имение същ. активи, авоари, вещи същ. притежание …   Български синонимен речник

 • вакантен имот — прав. имот без законски господар, без наследник …   Macedonian dictionary

 • инвентар — (лат. inventarium) 1. точен и подробен список на имот (особено на подвижен имот), со назнака на вредноста на предметите 2. самиот тој имот …   Macedonian dictionary

 • актива — (лат activa) трг 1. имот (пари, вредносни хартии, неподвижен имот), 2. побарување …   Macedonian dictionary

 • алодиум — (гер al ot) слободен имот, т е оној што не е добиен како лено, туку е апсолутна сопственост, наследен имот …   Macedonian dictionary

 • бона — (лат. bonum) мн. 1. добра, имот 2. оставина бона адвентиција (лат. bona adventitia) мн. прав. дополнително придојдени добра, делови од имот што не останале од таткото туку потекнуваат од некоја друга страна …   Macedonian dictionary

 • бонум публикум — (лат. bonum publicum) државно добро, државен имот општ имот …   Macedonian dictionary

 • деволуционо право — (лат. jus devolutions) право на пренесување на наследство според кое, ако умре едниот од брачните другари, целокупниот имот им припаѓа на децата, а другиот брачен другар има право само на доживотно уживање на тој имот …   Macedonian dictionary

 • кодицил — (лат. codicillus) 1. исправа што содржи одредба на покојник со која еден точно определен предмет од својот имот му остава на определено лице за разлика од тестаментот, кодицилот не определува универзален наследник што би го наследил целиот имот 2 …   Macedonian dictionary

 • маса — (фр. masse) 1. во механиката: мера на инертноста на телото во однос на силата што дејствува врз него тежина на телото при мирување 2. количеството на материја што сочинува некое тело 3. безоблична материја, суров материјал 4. множество, нешто… …   Macedonian dictionary

 • нафака — (тур. nafaka) 1. кај муслиманите: она што му е определено на некого да го изеде и да го испие на овој свет 2. имот, приход од имот, добивка 3. успех, среќа, судбина …   Macedonian dictionary


Поделиться ссылкой на выделенное

Прямая ссылка:
Нажмите правой клавишей мыши и выберите «Копировать ссылку»